Uit de oude doos

UIT DE OUDE DOOS (1)
door Fred Castens

Met deze rubriek willen wij in chronologische volgorde het wel en wee van onze vereniging in de jaren 1963 tot 2010 onder de loep nemen.

Het begin

Den Bosch was in het begin van de jaren 1960 best badminton-minded. Hoewel de wijken Maaspoort en Helftheuvel nog moesten worden gebouwd waren er al 6 badmintonverenigingen actief in Den Bosch t.w. The Flying Shuttles, Hertogstad, Togo, The Happy Smashers, ’t-Stortje en The Shuttle Killers. In 1963 werd Fred Castens door de  landelijke omnium vereniging S. & O. van de PTT gevraagd te polsen of er in Den Bosch animo was voor een afdeling badminton. Op 6 April 1963 kwamen 9 (aspirant) fanatiekelingen bijeen in de PTT kantine en werd onze afdeling opgericht; de BC PTT. Er werd op de vrijdagavond gespeeld in de Hekellaan in een zeer primitieve accommodatie; een betonnen vloer, geen kantine en een koude afwasbak. Martin de Kort (zijn vader had een slijterij) sjouwde ieder vrijdag een weekendtas met fris mee. Door de betonnenvloer speelden wij op Bata-gympies, je kon iedere 3 maanden nieuwe schoenen kopen. Tot de oprichting van de Bossche Badminton Federatie in 1965, waar wij ook bij waren betrokken, speelden wij veel vriendschappelijke wedstrijden tegen de andere Bossche clubs. In een paar maanden tijd kwamen er ongeveer 12 nieuwe leden bij. Voor ieder PTT lid kregen wij een jaarlijkse subsidie, aangezien alle leden bij de PTT werkzaam waren kregen wij dus jaarlijks een leuke financiële ondersteuning.

UIT DE OUDE DOOS (2)
door Fred Castens

In 1964, dus kort na de oprichting van onze vereniging, stapte het in de NBB spelende 1e team van The Flying Shuttles uit deze vereniging. Hier speelden o.a. de later in Nederland bekende broers de Jongh. Laat nu deze familie bij ons in de straat wonen en hun zuster, die ook in dat team speelde,de vriendin zijn van mijn dochter.

Ik heb toen samen met de broers de Jongh aan tafel gezeten en gesproken over het aansluiten bij onze vereniging. Maar dan hadden wij ook NBB lid moeten worden. Echter als 1 team NBB competitie speelde was je verplicht ook alle leden in te schrijven.Dus een hoop kosten en je krijgt er heel weinig voor terug.

De De Jonghs hebben toen de vereniging BCH opgericht en werden later vele malen Nederlands kampioen.Wel hielden wij nauw contact en hebben heel wat vriendschappelijke wedstrijden gespeeld. Soms is dat wel een nadeel. Zo stapten onze 2 sterkste dames,te weten A.de Veer en I.Philps, later over naar BCH.

UIT DE OUDE DOOS (3)
door Fred Castens

De heer Th.Jonathans, voorzitter van de Sjutelaers, is de grote promotor geweest van de oprichting van de Bossche Badminton Federatie. Samen met The Flying Shuttles en BC PTT werd in 1963 gestart met een werkgroep. Er werd contact opgenomen met de inmiddels 13 verenigingen in de Bossche regio. Doel was oprichten van de BBF om samen sterk te zijn en eventueel te komen tot een competitie.

In juli 1965 werd in café De Roode Leeuw de BBF opgericht en het 1e bestuur geïnstalleerd.

Er werd een competitie in elkaar gedraaid en er werden toernooien gehouden in de sporthal aan de Hekellaan. Het animo was heel groot. Er werd op 2 dagen gespeeld  met de halve finales- en de finales op de 2e dag.

Onze vereniging was best competitie gericht en de leden schreven in op toernooien van o.a. de DAF-Eindhoven-Geldrop-Helmond en Breda.

In de jaren ’70 werd door ons ook de Nationale PTT Kampioenschappen georganiseerd waar zelfs enige toen bekende Nederlandse NBB spelers meededen. Er werd in voorrondes gespeeld in sportzalen in Terheiden-den Haag -Amersfoort en den Bosch.

In 1972 speelde ons 1e team  in de Nationale Jubileum wedstrijden van de Deense posterijen tegen Deense-Zweedse en Duitse teams.

Het toernooi was een succes en 1973 deed een Deens team mee in een door ons georganiseerd tornooi.

Ook in BBF competitie draaiden wij goed mee, zelfs enige tijd met 2 teams in de hoogste klasse. Een curieus feit deed zich voor: het 1e team verloor soms van het 2e maar is toch 3x achter elkaar kampioen geweest.

Het nadeel van deze competitie was dat de spelers van ons 1e en 2e team op een hoger niveau wilden spelen. Er kwamen wat magere jaren, maar met 1 team wisten wij ons te handhaven in de BBF competitie. Ons herendubbel Malauwauw/Castens was zelfs 110 jaar oud.

Gelukkig kwam er in 1983 versterking met enkele goede jeugdspelers en kwamen er enige spelers terug die bij de NBB hadden gespeeld.

UIT DE OUDE DOOS (4)
door Fred Castens

In de loop der jaren werd onze vereniging  bekend in de regio. Dit kwam o.a. doordat de competitie spelers de toernooien in Eindhoven-Helmond-Geldrop en Breda, bezochten. Vooral die in Helmond waren reuze gezellig. Ook financieel liep alles prima.

Er was zelfs een ledenstop toen wij rond de 90 leden zaten. Grappig was dat de ook nu nog bekende Albert v Dinther toen weken lang op de tribune zat omdat hij perse als beginneling lid van de club wilde worden. Later werd hij een van de beste spelers van de BBF.

Toch hadden wij een probleem, de Hekellaan had maar 4 banen en met 4 teams in de competitie moest er vrijdags toch nog genoeg ruimte zijn om vrij te kunnen spelen.Dit werd tijdelijk opgelost door 2 gymzalen te huren in de Geldersedam en in de Keizerstraat, de 2 laagste teams speelden daar hun thuiswedstrijden. Bovendien waren er bij de gemeente allerlei plannen voor de zaal aan de Hekellaan. Er waren slechts 2 sporthallen. Uitwijken naar de Kruiskamp was geen optie en in de Vinkenkamp speelden BCH (badminton) en EBBC (basket).

Gelukkig werd het  kwam er in augustus 1988 een oplossing. Wij kwamen terecht in de nieuwe sporthal aan de Herven. Geweldig, 7 banen en een kantine!!! Ook de ligging was gunstig vlak bij een nieuwe wijk. En ja … er kwamen nieuwe leden bij en… 17 jeugdleden.

Het is jammer,dat wij deze jeugdleden niet hebben kunnen vasthouden. Maar om deze groep iets meer te bieden met bijvoorbeeld vriendschappelijke wedstrijden of jeugd-competitie heb je de medewerking van de ouders nodig. Bijvoorbeeld om transport te regelen. Dit is de club niet gelukt te realiseren. Ons laatste jeugdteam werd gecoacht door Fred Castens. Ze werden kampioen maar hij moest het transport zelf regelen.

Onze nieuwe zaal.

In onze nieuwe zaal aan de Hervense baan is het gezellig spelen. Ja, soms zijn de douches ijskoud,maar dat is thans opgelost.

In de negentiger jaren hadden wij nog avonddroppings, C & W barbecues en diverse gezellige avondjes met een hapje en een drankje.

Maar in 1996. kwamen er problemen met de landelijke S & O PTT. Wij kregen nog alleen subsidie voor de werkende PTT-ers en moesten een echte PTT vereniging worden. Op een algemene leden vergadering op 24-6-1996 is toen besloten als zelfstandige vereniging verder te gaan onder een andere naam. In het verleden hadden wij een clubblad onder de naam Sjut. Dit werd nu de nieuwe naam van onze vereniging.

Het aantal leden nam af, maar met circa veertig leden in 2010 en één competitie team is de club kleiner geworden, maar nog springlevend.

B.C.SJUT MOET BLIJVEN BESTAAN..

Sponsoren

Clubkleding te bestellen!

Like ons op Facebook

Seizoen 2022-2023

Laatste reguliere speelavond – 14 juli 2023

Zomerbadminton in ECH – 21 juli t/m 25 augustus 2023

Regulier seizoen 2023-2024 start weer op 1 september 2023

Na-zomer BBQ – 16 september 2023